Orman arazisi kiralama diğer adı ile hazine arazisi satın almak veya kiralayıp, işletme üzerinden gelir elde etmek isteyen vatandaşlar, bunu nasıl yapacaklarını tam olarak bilmeyebilir. Zira orman arazisi kiralanabilir mi, en fazla merak edilenler arasında!
Orman Arazisi Kiralanabilir Mi?
Her türlü devlet arazisi içinde ormanlar, gerekli şartları sağlayan ve işletme faaliyeti sunan her vatandaşa kiralanabilir. Ancak kalkıp da orman arazisini kiralayıp, kiralama alanını kesip arazisi yok etmek hem cezai şartları hem de sicil kaybı yaşamanızı doğurabilir. Bu nedenle her türlü orman arazisi kiralamak isteyen vatandaşın, öncelikle ne için kiralama yoluna gittiğini ve bu işletmenin faal bilgilerini ilgili il veya ilçe tarım bölge müdürlüğü veya bakanlığa dilekçe ile bildirmesi gerekmektedir.
Hazine arazisi taşınmazı olarak belirtilen gayrimenkuller arasında gösterilen orman arazisi, devlete ait olup, tapulu veya tapusuz olarak sınıflandırılabilir. Dağ, göl ve nehir gibi tapusuz olan kısımlarda devlet arazisi sayılmakla beraber bunlarda işletmelere kiralık olarak verilebilir. Kiralama bedelleri, KDV dahil edilerek ilgili müdürlük veya bakanlıkça belirleniyor ve dönüm başına bir tutar çıkarılıyor. Teklifler veriliyor ve hazine arazisi içinde bulunan orman arazisi de belirli süreler dahilinde işletmelere veya vatandaşa kiralık olarak veriliyor. Bu işlemler kiralamak isteyen bireylerin mevcut durumlarına göre ortalama olarak 1-2 ay içinde sonuçlanıyor. Ödemeler yıllık veya taksitlendirme şeklinde de yapılabildiği gibi peşin yapılarak daha fazla iskontodan yararlanabilir.
Orman Arazisi Kiralamak İçin Nereye Başvurulur?
Adından da anlaşılacağı üzere orman arazisi kiralamak istiyorum diyen biri veya işletmecinin ilk adresi, orman bölge müdürlüğü olacaktır. İllerde bulunan orman bölge müdürlüğüne gitmeden önce kiralamak istediğiniz orman arazisinin hangi il sınırları içinde olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı ormanlar illerin arasında kaldıkları için hangi ile bağlı olduğu anlaşılmamakla beraber konuyu en iyi tespit edecek olan yine orman bölge müdürlüğüdür diyebiliriz.
İlgili bölge müdürlüğüne gitmeden önce belediyeden ilgili alanın ada, parsel durumunu gösteren belge ile çıktı alarak başvurmanız önerilir. Taşınmazın bulunduğu il veya ilçelerde kiralamak istediğiniz bölgede ne iş yapacağınıza dair bilgileri de ilgili dilekçede belirtmeniz zorunludur. Daha önceleri orman veya devlet arazileri 49 yıllık kiralama metodu ile kiralanıyordu. Ancak 2024 mevzuatına göre bu süreç 30 yıl ile sınır bırakılmıştır. Yani orman arazisini maksimum süre dahilinde en fazla 30 yıl süre ile kiralayabilirsiniz.
Orman Arazisi Kiralama Dilekçesi İndir
İlgili dilekçenin başlığı ” orman bölge müdürlüğü’ne ” şeklinde olmalı ve hemen altına hangi ilde ise o ilin adı yazılmalıdır. Sonrasında normal bir dilekçe yazar gibi ada, parsel, ormanın hangi il ve ilçede olduğunu gösteren bilgiler, en sonunda ise orman arazisi kiralama amacını belirten açıklamaları ekleyerek, ad soyad imza dahilinde gönderiyorsunuz.
Orman arazisi kiralama dilekçesi yanıtı için adresinizi eklemeyi unutmayın. Zira dilekçenin yanıtı ortalama olarak 15 – 25 gün içinde tarafınıza posta yolu ile gelecektir.