Hayvan çiftliği kurmak isteyen girişimciler, önceliği küçükbaş hayvan çiftliği kurma maliyeti ne kadar, nasıl olmalı sorularına odaklamalıdır. Zira 2024 yılı dahilinde çiftlik kurma maliyeti uygun tutarlarda. Bireyler nasıl para kazanabilirim? Sorusuna yanıt aramakla beraber hayvancılık sektöründe daima para kazanılabileceğini bilmeleri gerektiğinin altını çizelim. Bu nedenle küçükbaş hayvan çiftlikleri ile hayal edilen ticaretten para kazanmak mümkün hale gelecektir. Özellikle küçükbaş hayvan çiftliği maliyeti en fazla merak edilenler arasında.
Küçükbaş Hayvan Çiftliği Kurma Nasıldır?
Hayvan çiftliği kurmak isteyenler öncelikle kaç adet hayvan alacaklarını hesaplamalıdır. Zira ne kadar hayvan sayısı fazla olursa, masrafınız da doğru orantılı olarak artacak ve bakım maliyetleri de artacaktır. Hali ile yeni başlayanların öncelikle hayvan sayısını azami düzeyde tutması önerilmektedir. Et ihtiyacı insan yaşamının var olduğu sürece devam edeceği bir gerçektir. Hayvancılık desteklemeleri resmi bilgilere buradan ulabilirsiniz.
Küçükbaş ya da büyük baş olarak et ihtiyacı sürekli olarak artarak devam etmektedir. Küçükbaş hayvan çiftliği kurmak bu anlamda gerek maliyet gerekse devamlılık açısından büyük bir fayda ve kazanç anlamına gelmektedir. Küçükbaş hayvan çiftliği kurmanın bir diğer avantajı ise İslami şartlara uygun olarak yapılan üretimlerde kurban bayramlarında büyük ciroları elde etmek vardır. Böylece profesyonel bir şekilde yapılan bu üretim ve besi sistemi kurban bayramları başta olmak üzere büyük bir çok farklı alanda satışa sunularak büyük ciro rakamlarına ulaşılabilir.
Küçük baş hayvan çiftliği kurmak için öncelikle küçükten başlamak lazımdır. Her şeyin temelinde arazi vardır, gerekli olan arazi şartları karşılamanız halinde artık sizler de küçük baş hayvan çiftliğinizi kurabilir ve profesyonel şekilde üretiminizi sürdürebilirsiniz. Küçük baş hayvan çiftliği kurarken öncelikle 10 dişi 2,3 erkek hayvan alarak da başlayıp hem işi öğrenip hem de yavaş yavaş büyümek mümkün olabileceği gibi aynı zamanda ilk etapta büyük rakam alımlar da yapılabilir. Küçük baş hayvan çiftliği maliyetleri çiftlik ve arazi giderlerini saymazsak 60-90 bin TL ile başlanabilir. Bu rakamın içinde yem maliyetleri, hayvanların yaşam standartlarının sağlanması gibi pek çok unsurlar vardır. Profesyonel bir şekilde çiftlik kurmak istenirse o zaman 300-400 bin TL gibi bir rakamı gözden çıkarmak gerekir.
Son yıllarda artan rekabet ve teknolojij faaliyetlerden dolayı çiftlik kurma maliyeti çok fazla artmıştır. Bu nedenle hazır çiftlik kiralayabilir veya kelebir bir çiftlik bulup onu satın almak sizlere çok ekonomik gelecektir.
Küçükbaş Hayvan Çiftliği Kurma
Küçükbaş hayvan çiftliği kurduğunuzda kar marjını arttırmak ya da düşürmek tamamen sizin elinizdedir. Çünkü yem maliyetlerinin ciddi boyutlara ulaştığı ülkemizde kendi yemini kendiniz çıkarmanız halinde küçük baş hayvanlarınızı çok iyi rakamlara satarak iyi gelirler elde edebilirsiniz. Sadece yem satın alarak ve saman satın alarak küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapıldığı zaman maalesef ki giderler fazla olacak ve girdiler az olacaktır. Bu bağlamda kar marjı oldukça azalacaktır.
Örnek vermek gerekirse hayvanların aylık tüketecekleri toplamda yem maliyeti 40 bin lira ise, siz bu rakamı minimum boyuta indirmeye çalışmalısınız. Yem maliyetini 5 bin rakamlara kadar indirdiğinizde ürettiğiniz hayvanların tümünün büyük bir kar marjı ile kolay şekilde satabileceksiniz demektir. Küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapmak ve çiftliğini kurmak avantajlıdır. Ancak bir takım kriterlere dikkat ederek üretim sürecini yürütmek gerekmektedir. Bunların en başında şüphesiz yem girdilerini minimuma indirmek vardır. İlk etapta büyükçe bir arazi satın almak ve bu arazinin içine prefabrik bir ev yapmak ile işe başlanabilir. Etrafı çevrilir ve ardından içine sürekli verime geçen otlardan ekilebilir.
Hayvanların bir yandan tüketmesi ve ardından sürekli büyümeye devam eden otlar size yaz boyunca yem maliyetlerini minimum seviyeye indirmeni sağlayacaktır. Tabi bunun için su ve sondaj olmazsa olmazlar arasındadır. Bu bağlamda iyi bir analiz ve profesyonel şekilde bir yardım da ihtiyaç olabilir.
Çiftlik Hangi Araziye Kurulur?
Çiftlik kurmak isteyenler verimli topraklar üzerine bunu kurmaları gerekiyor. Zira hayvanları sürekli hazır yemi ile beslemek besin değeri açısından zarar vermektedir. Bildiğiniz gibi yemler içinde biyokimyasal maddeler bulunur oysa ki, hayvanları doğal ortama yani meraya bırakıp, otlatlıdığınızda hayvanın eti ve sütü o kadar lezzetli ve yağlı olacak ki, gözlerinize bile inanamayacaksınız.
Tarım arazisi üzerine kurulan hayvan çiftliği yeşilliğin bol olduğu özellikle suyun kesintisiz aktığı dere yataklarında çok randıman aldığı belirtilir. Hayalinizdeki çiftliği kurmak için öncelikle bu gibi bir arazi bulmalı veya kiralama yöntemine geçebilirsiniz.
Koyun çiftliği maliyeti ne kadar 2024
Bir koyunun fiyatı şuanda 4000 TL ile 6000 TL arasında değişiyor. Koyun yavrularının fiyatı ise 900/1250 TL arasında değişir. Bu yavruların beslenip büyütülmesi daha verimli olacaktır. Ancak artan yem maliyetleri nedeni ile hemen hemen aynı fiyata gelebilir. Önceliğiniz alacağınız koyun sayısı ve fiyatını öğrenmeniz gerekiyor. Sonraki işlemler bu kadar tutmayacaktır.
Ahır ruhsat maliyeti ne kadar 2024
Yasal olarak ahırı işletmek isteyen girişimciler, ruhsat alması gerektiğini yeni yeni öğrenmekteler. Ruhsatsız ahır açmanın cezası söz konusu olup, var olat işletmelerin bu konuya ciddi yaklaşmaları gerekiyor. Zira ruhsatsız ahır açıp, hayvanlarını kaybedenlerin olduğunu belirtelim. Günümüz şartlarında ahır ruhsat maliyeti 2500 / 3500 TL arasında.