Bes yani bireysel emeklilik iptal etme durumunda bugüne kadar yatırdığınız paranın ne kadarını alabileceğiniz sorusu akıllardaki yerini korumakta. Zira ilgili şartlar oluşmadığında sistemden erken çıkılması durumunda, bankalar belirli bir sistem ücreti sizlerden tahsil ederek kesintili bir şekilde yatırdığınız bes parasını sizlere sunar! İlgili bes sözleşmesini bu nedenle, bes yaptırmadan önce iyice okumanızda fayda var arkadaşlar!
Bes İptal Etme
Bireyler her ne kadar yatırım ve birikim gözü ile bireysel emeklilik sistemi (BES) ne baksa da, bazen istenmeyen maddi sıkıntıların oluşması sonrasında ödemelerini erteleyebiliyor hatta bugüne kadar yatırdığı parayı hızlıca çekmek isteyebilir. Bu durumda bes sözleşmeleri devreye girerek bankalar belirli oranlarda hesap işletim ücreti gibi ücretler kesmektedir.
Bu miktar aslında tamamen sizin belirlediğiniz bir bedel olmaktadır. Yani sizin ödemeleriniz doğrultusunda BES sisteminden ayrıldığınızda alacağınız ücret ortaya çıkacaktır. Kısacası ne kadar prim öderseniz sistemden ayrıldığınızda alacağınız ücret o kadar fazla olacaktır. BES başlangıcından itibaren 2 ay içinde cayma hakkınızı kullanırsanız herhangi bir kesinti ile karşı karşıya kalmazsınız. Ancak 2 ayın ardından ancak alacağınız toplam ücret üzerinden kesinti yapılması söz konusu olabilir.
BES sisteminde 10 yıldan önce iptal talebinde bulunduğunuzda %15 oranında kesinti yapılır. 10 yıllık prim ödemesi yapılmış ancak emekliliğe hak kazanılmamışken iptal ettirildiğinde ise birikimlerin tamamı üzerinden %10 vergi kesintisi yapılır.
Bes Emeklilik İptal – Bireysel Emeklilik İptal Etme
Bireysel emeklilik uzun vadeli yatırım düşünenler için bulunmaz bir fırsattır. Zira alınacak olan fonları, her ay değere göre değiştirdiğinizde yatırılan tutarın yıl sonunda %50 oranında bir getiriye sahip olabileceğini belirtelim. Özellikle garanti bireysel emeklilik, fon koçu önderliğinde her ay müşterilerine fon değişikliği öneriyor ve bu fonları seçmenizi talep ediyor. Normal bir bes yatırımcısı, bunu dinleyerek hareket ettiğinde yıl sonunda bes yatırımı ona en az %35 kar oranı ile geri dönmekte.
Tabi her kullanıcı bes yaptırmadığı gibi yaptıranlar da sistemden erken çıkmak isteyebilir. Bu durumda aradığı cevap için bes emeklilik iptal şeklinde arayışa giriyor. Bes iptal ettirmek istiyorum, diyorsanız sistemden erken çıkmanın sizlere yarardan çok zarar getireceğini belirtelim. Banka kesintileri devreye giriyor ve yatırılan tutardan elde edilen getiri, bes hak ediş şartlarını taşımadığı için verilmiyor.
Bes İptal Kesinti Oranları
İptal ettirmek yerine maddi olarak zorlandığınızda primleri ödemeye ara verme ya da prim tutarını düşürme gibi imkanlardan faydalanabilirsiniz. Böylece iptal ettirdiğinizde ortaya çıkacak olan kesintilerle karşılaşmamış olursunuz. BES sisteminde %25 devlet katkısı olması yatırımcıların dikkatini çeken bir avantaj. BES üzerinden devlet desteğini alabilmek için aralıksız olarak 3 yıl boyunca prim ödemesi yapılması zorunludur.
Prim ödemelerinin düzenli ve aksatılmadan yapılması BES’in temel unsurlarından birini oluşturur. 3 ay ard arda prim ödenmediği taktirde devlet desteği ortadan kalkar. Bunların yanı sıra en az 3 yıl süre ile prim ödemesi yapan kişilere devlet desteğinin %15 i verilir. 6 yıl boyunca katkı payı ödemesi yapıp sistemden ayrılanlar ise devlet desteğinin %35’ini alır. 10 yıl boyunca katkı payı ödemesi yapıp sistemden ayrılan kişilere ise devlet desteğinin %60 ı verilir. BES üzerinden emeklilik hakkı kazanan kişiler ise devlet desteğinin tamamını almaya hak kazanmıştır. Bu bağlamda BES uzun vadede kazandıran bir devlet destekli birikim aracıdır. Uzun vadeli yatırım planlamayan kişilerin bu sisteme dahil olması doğru bir tercih olmayacaktır.